top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תאביה גיטרמן

ליקויי ראייה לאחר פגיעות ראש

המוח אחראי על תיאום, וויסות ובקרה של מערכות הגוף השונות, ביניהן, שולט גם על מערכת הראייה, הכוללת את העיניים, את עצב הראייה, את העצבים הקרניאליים האחראיים על תנועות העיניים ואת מרכז הראייה שנמצא באונה האוקסיפיטלית במוח (האונה האחורית). מרכז הראייה אחראי על עיבוד המידע החזותי שנקלט דרך העיניים ומאפשר זיהוי של צורות, מרחק, עומק, תנועה ועוד. היכולת לזהות פרצופים, חפצים, מרחק בין עצמים, להבחין בין צבעים – כל אלה מתאפשרים במצב בו מרכז הראייה במוח עובד באופן תקין.


ליקויי ראייה שכיחים לאחר פגיעות ראש, כמו פגיעת ראש טראומטית (TBI) , שבץ מוחי, פגיעת ראש אנוקסית, גידולים מוחיים או מחלות נוירודגנרטיביות כמו פרקינסון, טרשת נפוצה ועוד.

ליקויי הראייה נובעים כתוצאה מנזק ישיר או עקיף למערכת הראייה, ומשפיעים במידה רבה על התפקוד היומיומי של האדם, על עצמאותו ועל איכות חייו.

סוגי ליקויי הראייה הנפוצים לאחר פגיעת ראש

דיפלופיה – ראייה כפולה, הנובעת מחוסר תיאום בין שתי העיניים. נגרמת כתוצאה מפגיעה בעצבים הקרניאליים או בעצב הראייה.

טשטוש בראייה – קושי במיקוד מבט ובהבחנה בפרטים. נגרמת כתוצאה מנזק לעדשה, לרשתית, לעצב הראייה או לעצבים הקרניאליים האחראיים על תנועות העיניים.

אובדן של חצי משדה הראייה (Hemianopia) –הליקוי יכול להופיע בעין אחת או בשתיהן. ליקוי מסוג זה שכיח יותר בפגיעה מוחית ימנית בהשוואה לפגיעה מוחית שמאלית. הליקוי נגרם כתוצאה מנזק לעצב הראייה.

אובדן של רבע משדה הראייה (Quadrantanopia) – פגיעה הנגרמת כתוצאה מנזק לעצב הראייה.

כתמים בשדה הראייה סקוטומה – הכתם, בדרך כלל, קטן יותר מאשר ב-Hemianopia או Quadrantanopia.

רגישות יתר לאור פוטופוביה – הליקוי מוביל לאי נוחות ולקושי בהסתגלות לתנאי תאורה שונים, נגרם כתוצאה מנזק לרשתית או לעצב הראייה.

״עיוורון צבעים״ – הליקוי מתבטא בקושי בעיבוד המידע שנקלט ועקב כך קושי להבחין בין צבעים, נגרם כתוצאה מנזק במרכז הראייה באונה האוקסיפיטלית.


כיצד הליקויים ישפיעו על התפקוד היומיומי?

קושי במעקב עיניים כפי שנדרש למשל בפעולת הקריאה, הנהיגה ועוד.

קושי בתנועות העיניים בין עצמים במרחקים שונים, ומיקוד מבט בעצמים, כפי שנדרש למשל במפגש חברתי רבי משתתפים, בהעתקה מהלוח, בהתמצאות במרחב (כמו למשל בסופר או בקניון) ועוד.

הליקויים יכולים להתבטא בהיתקלות בחפצים או בקירות, קושי באומדן המרחק ממכוניות אחרות בכביש או בחניון, קושי במעקב אחר כתוביות בטלוויזיה/ בספר/ בכתבה בעיתון/ במתכון, קושי בהעברת המבט ממסך הטלפון, בעת השימוש ב-Waze, בחזרה לכביש ועוד.


הערכה

הערכת תפקודי הראייה תתבצע על ידי נוירואופטמולוג, אופטומטריסט בעל הכשרה מתאימה, וכן על ידי מרפא/ה בעיסוק.

נוירואופטמולוג הוא רופא המתמחה בליקויים בראייה על רקע פגיעה מוחית, שתפקידו לבצע הערכה מקיפה של הליקויים, להמליץ על הטיפול המתאים ולבצע מעקב תקופתי.

אופטומטריסט אינו רופא, אלא בעל מקצוע רפואי ובעל רישיון לעסוק באופטומטריה. איש המקצוע אליו יש לפנות, לאחר פגיעת ראש, יהיה אופטומטריסט המתמחה בליקויים בראייה על רקע פגיעה מוחית. במפגש ההערכה ייבדקו, בין היתר, המרכיבים הבאים – חדות ראייה, שדה הראייה, תנועות מעקב עיניים, מיקוד מבט, תפקוד דו-עיני ועוד.

הערכת המרפא/ה בעיסוק תתמקד במיפוי תפקודי היומיום שנפגעו כתוצאה מהליקויים בראייה.


מהם סיכויי ההחלמה?

סיכויי ההחלמה תלויים במיקום וחומרת הנזק במערכת הראייה. ככל שהנזק קל יותר, סיכויי ההחלמה טובים יותר.חשוב לדעת שגם בנזק חמור ניתן לעיתים לשפר את הראייה ולסייע למטופל לתפקד טוב יותר באמצעות אסטרטגיות ועזרים לפיצוי על הליקוי הקיים.


שיקום ראייה

הטיפול בליקויי הראייה מגוון ומותאם בהמלצת נוירואופטמולוג ואופטומטריסט. מטרת שיקום הראייה לאחר פגיעות ראש, הוא לשפר את תפקודי הראייה, ובכך לשפר את התפקוד היומיומי.

לעיתים ניתן טיפול תרופתי כמו סטרואידים ותרופות נוספות המיועדות למטרות שונות, למשל, תרופות להפחתת לחץ תוך גולגולתי, שגורם, בין היתר, ללחץ על עצב הראייה ובכך לליקויים בראייה.

במקרים מסויימים נדרשת התערבות כירורגית (ניתוח) לצורך תיקון נזק ישיר לעצב הראייה, למשל בעקבות פגיעות טראומטיות. התערבות כירורגית רווחת גם במצבים של פזילה כתוצאה מפגיעה בעצבים הקרניאליים.


טיפולים בריפוי בעיסוק, המתמקדים בשיקום ראייה, כוללים:

תרגולים לשיפור תפקודי הראייה כמו מיקוד מבט, תיאום בין שתי העיניים, קשר עין-יד במטלות תפקודיות (כמו דיוק בעת הושטת היד לחפץ), מעקב העיניים אחר חפץ (כמו איתור סכנות בעת חציית כביש).

בנוסף, ישנה התייחסות להתאמת הסביבה, כמו שינויים בתאורה ושימוש בצבעים מנוגדים (קונטרסט) לשיפור יכולות הראייה (למשל בעת קריאה במחשב או בטלפון הנייד). הטיפולים בריפוי בעיסוק בשיקום ראייה עוסקים גם בהתאמת אביזרי עזר, כמו טכנולוגיות ועזרים להגדלת הכתוב, מתן המלצה להתאמת משקפי ראייה בהתאם לסוג הפגיעה ועוד.








פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page