מהו ׳תהליך תופס מקום׳ ומהן השלכותיו?
׳תהליך תופס מקום׳ הוא מצב בו קיים גידול במוח שמפעיל לחץ על הרקמות סביבו. הגידול עשוי להיות ממאיר או שפיר, וכן עשוי להופיע במוקדים שונים במוח. אופי הליקויים שיופיעו כתוצאה מהלחץ שמופעל על ידי הגידול, יהיה בהתאם למיקומו במוח. ליקויים בראייה, כאבי ראש, ליקויים בשיווי המשקל, וליקויים בזיכרון הם דוגמאות לתסמינים שעשויים להופיע כתוצאה מהלחץ שמופעל על רקמת המוח.
מהו הטיפול שניתן במצב שכזה?
הטיפול בגידולים מוחיים נקבע בהתאם לגודלם ולמיקומם, לסוגם ולמצב הכללי של המטופל. האפשרויות כוללות הקרנות, כימותרפיה, טיפול תרופתי וניתוח להסרת הגידול.
ניתוח להסרת גידול מוחי – יתרונות וחסרונות
ניתוחי מוח לעיתים חיוניים להקטנה או להסרת הגידול, ועל ידי כך להקל על התסמינים עד כדי היעלמות שלהם באופן מלא. במקרים מסוימים ניתן להסיר את הגידול במלואו, ולעיתים רק חלק ממנו. במידה שהפעולה להסרת הגידול במלואו מהווה סכנה לרקמת המוח, וכתוצאה מכך עלול להיגרם נזק תפקודי, הגידול יוסר באופן חלקי.
עם התקדמות טכנולוגיית הניתוחים ושיפור הכלים והתהליכים הרפואיים, ניתן להפחית את הסיכון לפגיעה במוח במהלך הניתוח. עם זאת ישנם סיכונים הכרוכים בפעולה ניתוחית, כמו נזק לתאי עצב במהלך הניתוח, דימום מוחי כתוצאה מפגיעה בכלי דם, זיהומים, דליפה של נוזל CSF (נוזל הנוצר בחדרי המוח ומקיף את המוח ואת חוט השדרה ומשמש להגנה מפני זעזועים ומפני זיהומים) ועוד.
אף על פי שניתוח להסרת גידול עלול להיות מורכב ומסוכן, לעיתים הוא הטיפול היעיל ביותר לצורך החלמה והקלה על התסמינים.
מהן ההשלכות של הניתוח?
בעקבות הניתוח ייתכן שתהיינה השלכות תפקודיות ארוכות טווח, כמו ליקויים מוטוריים הכוללים חולשה עד שיתוק השרירים בגפיים, קושי בהליכה ו/או בהנעת הגפיים, שיווי משקל לקוי, קושי בבליעה ובדיבור, ליקויים בראייה, ליקויים בשמיעה, ליקויים במערכת התחושה, ליקויים קוגניטיביים כמו למשל ירידה בזיכרון ובטווחי הקשב, שינויים במצב הרוח, הפרעות בשינה, שינויים הורמונליים ועוד.
שיקום לאחר ניתוח להסרת גידול מוחי
תהליך השיקום יסייע למטופל לרכוש אסטרטגיות על מנת לתפקד באופן עצמאי ככל הניתן, תוך מתן הדרכה ותמיכה לאדם עצמו, לבני משפחתו ולמטפליו העיקריים.
השיקום כולל טיפולים של צוות רב מקצועי, הכולל מרפאים בעיסוק, פיזיותרפיסטים, קלינאי תקשורת, פסיכולוגים שיקומיים, עובדים סוציאליים, אח/ות ורופא שיקומי.
במסגרת הטיפולים מתבצעת הערכה מקיפה של הליקויים ועל בסיס הממצאים מתבצעת התאמת תכנית טיפול אישית, תוך דגש על הרצונות, על הצרכים של האדם ועל סביבתו הפיזית והאנושית.